За да бъде успешен един уеб сайт, той трябва да стане популярен. Хората трябва да научат за неговото съществуване, да разберат какви продукти или услуги предлага.
Популярността на един сайт се измерва чрез неговата посещаемост. Най-популярните сайтове са най-посещаваните, а колкото по-голям трафик има един сайт, толкова по-голяма вероятност има да развие успешно бизнеса си, защото по-големият брой посещения означава повече потенциални клиенти.
Как да направите Вашия уеб сайт по-популярен?
– Като изберете, кратко и лесно за запомняне, домейн име (вижте „Как да изберем подходящо име за домейн”).
– Като изберете атрактивен, оригинален и функционален дизайн. Не забравяйте, че всеки продукт се нуждае от качествена опаковка.
– Като ъпдейтвате редовно съдържанието на сайта. Колкото по-информативен е един сайт, колкото повече статии и страници има, толкова по-редовно ще го посещават Вашите клиенти. Никой не обича да препрочита един и същи вестник по хиляда пъти – хората търсят нова и актуална информация. Затова – обновявайте често Вашия сайт, като се стремите съдържанието му да бъде винаги уникално (не копирайте чужди текстове, а използвайте ваши собствени).
– Като рекламирате/добавите сайта си в популярните социални мрежи – Facebook, MySpace, Twitter и пр. Днес Facebook има над 500 милиона потребители, голяма част от които го посещават по няколко пъти на ден.
– Като рекламирате/добавите сайта си и публикувате линк към него в колкото се може повече интернет портали, популярни сайтове (например Wikipedia), форуми и блогове. За предпочитане е, разбира се, те да са тематично свързани със сферата на Вашия бизнес.
– Като рекламирате сайта си чрез видеоклипове в YouTube. YouTube е третото най-посещавано място в интернет след Google и Facebook.
– И не на последно място – като оптимизирате сайта си, за да излиза по-напред в резултатите на най-използваните търсещи машини като Google и Yahoo!. Не забравяйте, че Google е най-посещаваното място в световната информационна мрежа. Съществуват много начини интернет потребителите да научат за съществуването на Вашия сайт, но най-вероятно е да попаднат (случайно) на него, докато търсят в Гугъл сайт със сходно име на домейн или ключови за Вашия бизнес думи и фрази.
– Като добавите на сайта си Гугъл Преводач с избор от 50+ езика – автоматична програма за превод на текстове, с която можете да направете бизнеса си международен.
– Като добавите форма “Изпрати на приятел”, с която потребителите на сайта могат лесно да го препоръчат на своите познати.
– Като добавите функцията “Прибави в отметки”, с която потребителите на сайта могат да запазят страницата в браузъра си за по-бързи следващи посещения.
– Като добавите опцията “Принт и файл версия”, която позволява лесно съхранение на информацията на хартиен или електронен носител.
Как да популяризирате Вашия уеб сайт с помощта на търсещите машини
Търсещите машини (известни още като търсачки, търсещи роботи и паяци) са автоматични програми, които претърсват интернет, като следват публикуваните на всяка уебстраница линкове и записват събраната информация в огромни бази от данни. Веднъж записано, това съдържание се анализира и от него се изваждат най-често срещаните в даден уебсайт думи и фрази. Когато един интернет потребител въведе в търсачката определена дума или фраза, машината проверява базите си от данни и му предлага онези уебсайтове, които отговарят най-точно на зададените критерии. Ако Вашият сайт е сред предложените от търсачката резултати и потребителят щракне върху него, за да го отвори, роботът ще приеме, че информацията е била полезна, затова при следващото търсене сайтът Ви ще се придвижи напред в класацията.
За да включат Вашия сайт в резултатите от търсенето, търсачките трябва да разполагат с информация за него, а това означава, че трябва вече да са го открили, посетили и проучили. Затова е изключително важно да публикувате линкове към Вашия сайт на повече места в интернет. Ако към сайта Ви не сочи нито една връзка, вероятността той да бъде посетен от търсещ робот е много малка.
Важно е и да ъпдейтвате редовно Вашия сайт, защото, веднъж попаднали на него, роботите ще го посещават периодично, за да обновяват вече събраната информация. Ако променяте редовно съдържанието на сайта, те ще го посещават по-често.
И най-важното – вкарайте ключови за Вашия бизнес думи и фрази в текстовете на всяка Ваша страница. Колкото по-често се срещат тези думи и фрази, толкова по-голяма е вероятността търсещите машини да „си харесат” именно тях, когато анализират и категоризират Вашия сайт.